-
Het behartigen van belangen van de cybersecurity sector richting stakeholders zoals de overheid, wetenschap en politiek
Cyberveilig Nederland behartigt de belangen van de cybersecuritysector richting stakeholders zoals de overheid, wetenschap en politiek. Hierin is het verkleinen van de digitale kwetsbaarheid een gemeenschappelijke uitdaging. Ook de (Nederlandse) overheid speelt hierin een belangrijke rol. De afgelopen jaren zijn veel verschillende cybersecurityrapporten, strategieën en roadmaps gepubliceerd waar Cyberveilig Nederland een bijdrage aan heeft geleverd, zoals de Nederlandse Cybersecurity Agenda, de Defensie Cyber Strategie en het WRR-rapport Voorbereiden op Digitale Ontwrichting.
We hebben een werkgroep Public Affairs die zich onder meer bezighoudt met het publiceren van position papers en standpunten.
-
Input Europese cyberbeveiligingsverordening
Cyberveilig Nederland heeft gereageerd op het voorstel voor de uitvoeringswet cyberbeveiligingsverordening. De cyberbeveiligingsverordening is een Europese verordening, die naast bevoegdheden voor Enisa een Europees kader introduceert op het gebied van cyberbeveiligingscertificering. Het doel van de cyberbeveiligingsverordening is om door middel van een geharmoniseerde certificatiesystematiek de cyberbeveiliging in de Europese Unie te vergroten en de (digitale) interne markt te versterken. Vanuit Cyberveilig Nederland hebben de werkgroepen Kwaliteit en Transparantie en Public Affairs input gegeven. Lees hier de inbreng.
-
Aansluiting NDN-netwerk
Cyberveilig Nederland wil dat organisaties die cybersecuritydiensten leveren aan vitale organisaties aangesloten worden aan het Nationaal Detectie Netwerk (NDN). Binnen het NDN delen het NCSC, AIVD, MIVD, de rijksoverheid en (aangesloten) vitale organisaties onderling (dreigings) informatie. Cyberveilig Nederland is hierover sinds begin 2019 in gesprek met de overheid. Op basis hiervan is in de zomer van 2019 een pilot gedraaid met een lid van Cyberveilig Nederland die als SOC-leverancier is aangesloten op het NDN. Voor 2020 staat op de planning om meerdere dienstverleners aan het NDN aan te sluiten onder de voorwaarden die voor deze organisaties gelden om aansluiting te realiseren.
-
Lancering website over veilig thuiswerken in verband met corona
Cyberveilig Nederland heeft met een aantal brancheorganisaties die aan de basis staan van de digitale economie, het initiatief genomen om de kennis te delen en aanbevelingen te doen rondom thuiswerken. Via de website www.werkthuisveilig.nl/ geven we aanbevelingen voor bedrijven hoe ze hun medewerkers zo veilig mogelijk thuis kunnen laten werken en hoe werknemers digitaal veilig thuiswerken.
Zie hier verder.
-
Input Algemene Overleggen Tweede Kamer
Ten behoeve van verschillende Algemene Overleggen (AO) in de Tweede Kamer heeft Cyberveilig Nederland input geleverd. Waaronder bij het algemeen overleg cyberveiligheid, algemeen overleg digitalisering, AO-Digitalisering, economische kansen in cybersecurity, AO-Cybersecurity en het debat over de cybersecuritywet.
-
OKTT-traject
Op basis van de wet Wbni (wet beveiliging netwerk-en informatiesystemen) kan het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC) informatie delen met “Organisaties die Kenbaar Tot Taak (OKTT) hebben om andere organisaties of het publiek te informeren over dreigingen en incidenten en computercrisisteams. Cyberveilig Nederland zit nu in dit proces waardoor wij een formele partner van het NCSC worden waardoor zij een wettelijke basis krijgen om (dreigings)informatie met ons te delen.
-
De digitale economie is niet meer weg te denken in Nederland.
Het regeerakkoord van het nieuwe kabinet zal dan ook gericht moeten zijn op de versnelling van die transformatie zodat de economische en maatschappelijke mogelijkheden optimaal worden benut. Het vergroten van de weerbaarheid is een belangrijke voorwaarde voor onze internationale positie van digitale mainport. Immers, discontinuïteit door cybercrime en diefstal van (intellectuele) eigendommen door statelijke actoren komt steeds vaker voor. Desinformatie (‘fake news’) en de ondermijning van de democratische rechtsorde is een zorgelijke ontwikkeling. Aandacht voor cybersecurity is daarom geen luxe, maar noodzaak. In bijgaand document hebben wij uitgewerkt wat dit concreet betekent en vijf hoofdpunten geformuleerd om digitale veiligheid op te laten treden als voorwaarde voor digitale transformatie.