Momenteel worden nieuwe Europese richtlijnen voor het vergroten van de digitale weerbaarheid in de gehele EU door het ministerie van Justitie en Veiligheid vertaald naar Nederlandse wetgeving, onder andere in de vorm van de Cyberbeveiligingswet (Cbw) en de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten (Wwke).
Voor verschillende sectoren worden verschillende toezichthouders op deze wetten aangewezen. Omdat een bedrijf onder meerdere sectoren kan vallen, kunnen zij met meerdere toezichthouders te maken krijgen. De toezichthouders slaan de handen ineen om te werken aan efficiënt en slagvaardig toezicht.
Deze week geeft de Inspectie Leefomgeving en Transport toelichting op de manier waarop deze toezichthouders met elkaar samenwerken. Zij werken aan een werkplan met ambities op verschillende gebieden, waaronder de harmonisatie van toetsingskaders zodat toezichthouders op dezelfde wijze omgaan met bedrijven. Door deze harmonisatie en meer uniformiteit is er meer duidelijkheid voor bedrijven en publieke instellingen die aan deze wetten moeten voldoen. Bovendien zijn de toezichthouders hierdoor beter in staat om gezamenlijk, op basis van concrete inspectieresultaten, inzicht te geven in de staat van de digitale weerbaarheid van vitale processen en sectoren in Nederland.
Elke toezichthouder blijft natuurlijk handelen binnen zijn eigen wettelijke rol, grondslag en verantwoordelijkheid. Ze gaan wel onderzoeken waar de overlap in taken precies zit en welke toezichthouder, welke bevoegdheden heeft onder de nieuwe wetgeving. Daarnaast kijken ze of en op welke manier ze informatie kunnen uitwisselen binnen de grondslagen in de wet en gaan ze na welke bestaande methoden de verschillende toezichthouders gebruiken en gedeeld kunnen worden, zodat ze van elkaar kunnen leren.
Lees meer over deze samenwerking op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.