Jaaroverzicht ransomware: een overzicht vanuit de cybersecuritysector

UPDATE 2024: Onderstaand bericht gaat over het eerste jaarbeeld ransomware dat we in 2023 hebben uitgebracht. Deze gaat over de periode september 2022 tot en met augustus 2023. Op veler verzoek hebben we begin 2024 een jaarbeeld uitgebracht over de periode januari tot en met december 2023. Het bericht daarover vindt u hier.

Informatie over ransomware-incidenten wordt nog te weinig of te laat gedeeld. Hierdoor ontbreekt een actueel totaalbeeld en is ransomware-bestrijding minder effectief. Het NCSC, de Politie, het Openbaar Ministerie en Cyberveilig Nederland brengen hier verandering in en zijn het initiatief gestart om maandelijks informatie over actuele ransomware-incidenten te delen. Hiermee presenteren wij het eerste jaarbeeld ransomware gebaseerd op uitvragen van september 2022 t/m augustus 2023.

Dit jaarbeeld is gebaseerd op incident informatie van Computest Security, DataExpert, Deloitte, Fox-IT, Kennedy Van der Laan, NFIR, Northwave, Tesorion, het NCSC en de aangifte cijfers van de Politie. De deelnemers delen hun informatie via SecureNed, een platform om veilig en geanonimiseerd vertrouwelijke informatie van publieke en private partijen te delen.

Het jaarbeeld ransomware vindt u hier.

Verantwoording cijfers
Dit jaarbeeld compileert informatie over ransomware-incidenten bij grotere organisaties (vanaf ca. 100 FTE), afkomstig van gespecialiseerde cybersecuritybedrijven. Incidenten zijn beoordeeld door security-experts die een scherpe afbakening van de definitie ransomware hanteren. Hierdoor kan dit jaarbeeld afwijken van andere jaarbeelden die direct zijn uitgevraagd bij burgers en/of bedrijven die slachtoffer zijn geweest.

Jaaroverzicht ransomware: een overzicht vanuit de cybersecuritysector