Jaarbeeld Ransomware 2023

Het Project Melissa presenteert deze week het Jaarbeeld Ransomware 2023 over de periode januari tot en met december 2023. Eerder is een Jaarbeeld Ransomware verschenen over de periode september 2022 tot en met augustus 2023. Het Jaarbeeld Ransomware 2023 biedt inzicht in ransomware-aanvallen in Nederland en is gebaseerd op geanonimiseerde aangeleverde gegevens over ransomware-aanvallen door aangesloten cybersecuritybedrijven, politie, OM en het NCSC.

In 2023 hebben het NCSC, de Politie, het Openbaar Ministerie en bij Cyberveilig Nederland aangesloten cybersecuritybedrijven maandelijks informatie over ransomware-incidenten uitgewisseld. Het doel van deze uitwisseling is om beter inzicht te krijgen hoe vaak en op welke manier organisaties in Nederland worden getroffen door ransomware-incidenten. Want over hoe meer actuele informatie we beschikken, hoe effectiever we ransomware kunnen bestrijden.

In het Jaarbeeld Ransomware 2023 wordt gekeken naar organisaties groter dan 100 fte. Het is gebaseerd op incidentinformatie van Computest, DataExpert, Deloitte, Fox-IT, NFIR, Northwave, Tesorion, Kennedy Van der Laan, het NCSC en de aangifte cijfers van de Politie.

Criminelen hebben vorig jaar 147 succesvolle aanvallen met gijzelsoftware uitgevoerd op grote Nederlandse bedrijven. Van de getroffen bedrijven betaalde 18 procent losgeld, zodat ze weer toegang kregen tot hun systemen. De betaalbereidheid binnen incidenten is met 18% relatief laag. Dat is positief, want door niet te betalen geven we een sterk signaal aan cybercriminelen.

Het Jaarbeeld Ransomware 2023 (januari tot en met december) vindt u hier.
Het oude Jaarbeeld Ransomware 2023 (september 2022 - tot en met augustus 2023) vindt u hier.

Jaarbeeld Ransomware 2023