Afgelopen maand informeerde de minister van Justitie en Veiligheid de Tweede Kamer over het evaluatierapport aan van de cyberoefening ISIDOOR 2023. Het evaluatierapport is door het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) opgesteld, in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). De ISIDOOR oefening is een nationale crisisoefening waarin een cybercrisis wordt gesimuleerd en de gezamenlijke respons wordt beoefend.
In de Nederlandse Cybersecurity Strategie wordt expliciet aandacht besteed aan oefenen en het belang van effectieve voorbereiding op digitale crises. ISIDOOR draagt hieraan bij. Samenwerking, informatie-uitwisseling en coördinatie tussen de deelnemers staan tijdens de oefening centraal. Deelnemers interacteren in het verloop van de oefening volgens de structuren en afspraken die zijn vastgelegd in het Landelijk Crisisplan Digitaal. ISIDOOR IV telde 120 deelnemende organisaties en meer dan 3000 individuele deelnemers. De hoofdoefening vond plaats tussen 13 en 15 november en telde drie hoofddoelen:
De kern van de oefening betrof een wijdverspreide software kwetsbaarheid die misbruikt werd door een statelijke actor, met als gevolg verstoring van processen bij verschillende organisaties binnen en buiten de vitale sectoren. Verspreid over de oefendagen zijn verschillende dynamieken aan bod gekomen. Technische analyse van de kwetsbaarheid, signalering van (fysieke) gevolgeffecten in de buitenwereld, nationale opschaling en coördinatie, publiekscommunicatie, en attributie- en respons.
De evaluatie van ISIDOOR IV
ISIDOOR IV blijkt uit de evaluatie een succesvolle oefening. Het evaluatierapport bevat aanbevelingen en constateringen, de opvolging waarvan zal bijdragen aan het versterken van onze digitale weerbaarheid en de voorbereiding op een digitale crisis. De volgende aanbevelingen worden in het rapport gedaan:
Lees de kamerbrief hier en het gehele evaluatierapport van de cyberoefening ISIDOOR 2023 hier.