Digital Trust Center stimuleert cyberoefenen met nieuwe crisisgame

Het Digital Trust Center (DTC) heeft een laagdrempelige cyberoefening gelanceerd voor een ransomware-scenario bij bedrijven. Cyberoefeningen zijn erg belangrijk om de weerbaarheid en veerkracht van organisaties te vergroten. Het doen van cyberoefeningen vergroot de kans op een succesvolle reactie op cyberaanvallen en -incidenten. Bovendien krijg je met oefenen waardevolle inzichten over de manier waarop medewerkers, processen en systemen werken bij een digitale crisissituatie. Om bedrijven op gang te helpen, heeft het DTC een gratis cyberoefening beschikbaar gemaakt.

Hoe reageer je als je getroffen wordt door een ransomware-aanval? Dit kun je oefenen met de cyberoefengame 'Ransomware'. In de cyberoefengame wordt een fictief drinkwaterbedrijf gehackt met ransomware. De crisis bouwt zich op via korte video's en deelnemers worden uitgenodigd om te reflecteren op de aanpak van het crisisteam om de situatie onder controle te krijgen. Je ervaart de aanpak, de dillema's en keuzes die het crisisteam onder tijdsdruk moeten maken. Het spelen van de game duurt ongeveer driekwartier en de nabespreking om de incident response van het eigen bedrijf te bespreken, kan direct daarop volgen.

De game is bedoeld om een crisisteam te helpen voorbereiden op een ernstige digitale crisis. Een onervaren crisisteam kan ervaren welke 'spelregels' er gebruikelijk zijn en welke voorbereiding je treft. Ervaren crisisteams kunnen deze oefening gebruiken om te toetsen of hun incident response plan nog voldoende houvast biedt. Door het eigen plan te hanteren bij dit ransomware-scenario, kunnen eventuele gebreken in het plan aangevuld worden.

Help je mee om ondernemend Nederland aan het cyberoefenen te krijgen? Wijs de ondernemers in je netwerk dan op deze nieuwe crisisgame en de andere oefenmogelijkheden. 

Bekijk de website van het Digital Trust Center voor meer informatie of doe de cyberoefengame 'Ransomware'.
 

Digital Trust Center stimuleert cyberoefenen met nieuwe crisisgame