De Cyber Security Raad (hierna de raad) luidt de noodklok over het feit dat een aantal universiteiten heeft aangegeven de studentengroei voor de studie kunstmatige intelligentie en aanverwante studies als data science en business analytics vanwege capaciteitsproblemen niet meer aan te kunnen. De raad vindt de invoering van numeri fixi-systemen een ongewenste en zorgelijke ontwikkeling. De sterke groei van de digitale economie zorgt voor een nijpend tekort aan IT- en aanverwante specialisten. Dit druist in tegen de maatregelen die nodig zijn om de ambities uit de Nederlandse Digitaliseringsstrategie en de Nederlandse Cybersecurity Agenda waar te kunnen maken.
De raad adviseert daarom om op zeer korte termijn noodfinanciering ter beschikking te stellen aan de universiteiten voor extra capaciteit (personeel, locaties en middelen) zodat in september 2019 alle aanmeldingen voor de eerder genoemde studies ook daadwerkelijk kunnen worden toegelaten. Ook adviseert de raad een multidisciplinair team te formeren dat de universiteiten actief ondersteunt bij het snel vinden van gekwalificeerd personeel en de benodigde middelen. Tot slot heeft de raad geadviseerd beter zicht te bewerkstelligen op de veranderende vraag op de arbeidsmarkt en de veranderende studievoorkeuren zodat er een betere balans ontstaat tussen vraag- en aanbod vanuit de opleidingswereld en de arbeidsmarkt.
Cyberveilig Nederland herkent zich in de oproep van de raad. “Technologieën als kunstmatige intelligentie worden steeds meer toegepast door cybersecurity dienstverleners. Doordat cyberaanvallen kwalitatief en kwantitatief toenemen en er een schaarste is aan cybersecurity specialisten wordt kunstmatige intelligentie steeds meer ingezet om bijvoorbeeld kwetsbaarheden op te sporen en te analyseren. De oproep van de raad om onder andere Cyberveilig Nederland te betrekken om op korte termijn de capaciteit te vergroten kan dan ook op onze instemming rekenen”, aldus directeur Petra Oldengarm.
De brief van de raad lees je hier.