De veranderende, geopolitieke situatie geeft nieuwe uitdagingen en risico’s die volgen uit de afhankelijkheid van de gehele Nederlandse maatschappij ten aanzien van andere mogendheden en actoren, oftewel onze digitale soevereiniteit. Aan de andere kant belichten deze uitdagingen en risico’s ook de urgentie voor nieuwe oplossingsrichtingen en biedt het nieuwe kansen voor Europese cybersecurity-innovatie. Vanuit Cyberveilig Nederland (CVNL), geven we in het artikel 'Innovatie door cyberdreigingen' een voorzet.
Voor wat betreft het vergroten van controle over delen van het IT-landschap ziet CVNL vanuit cybersecurityperspectief een aantal mogelijke oplossingen, waaronder risicospreiding door een aangepaste inkoopstrategie, fallback-oplossingen bij uitval, betere bescherming van gevoelige data, inzet van Europese en
Nederlandse regulering, fysieke bescherming van de Nederlandse digitale infrastructuur en het versterken van human capital. Een aantal van deze mogelijke oplossingen behoeven aanpassingen of nieuwe ontwikkelingen en bieden daarom kansen voor innovatie.
In het artikel stellen we vast dat er nog genoeg kansen liggen voor ontwikkeling en innovatie van cybersecurity-oplossingen in Nederland en Europa. Het is belangrijk om te kijken naar de cybersecurity-oplossingen
die al voorhanden zijn en waar nog extra in geïnvesteerd moet worden. Daarin de samenwerking opzoeken is minstens zo belangrijk. Hierin zou dan wel fors moeten worden geïnvesteerd en de perverse prikkels - waardoor ieder (Europees) land zijn eigen encryptie-industrie probeert te ontwikkelen - moeten worden weggenomen. Het overdragen en/of verspreiden van nieuwe technologie van en tussen Europese landen kan juist de
sleutel zijn tot nieuwe uitdagingen op het gebied van digitale autonomie: 1. het omzetten van uitvindingen en wetenschappelijke resultaten in nieuwe producten alsook 2. diensten leveren voor de vergroting van de cyberweerbaarheid en digitale autonomie.
Het onderzoeken en verkennen van samenwerkingsmogelijkheden voor het uitwisselen van ontwikkelingen en ervaringen zou centraal moeten staan. We kunnen van elkaar leren en daarnaast de volgende stap zetten, door het realiseren van de concrete producten en diensten ten behoeve van de cyberweerbaarheid. De Europese overheden zouden hierin vaker als launching customer op moeten treden en de toegang tot het (investerings)kapitaal moet worden verbeterd.
Lees de derde editie van de 25ste jaargang van het Magazine voor Informatiebeveiliging hier, waarin het gehele artikel van CVNL vanaf P18 is te vinden.